Ce extensie sa alegi pentru domeniu?

Un website pentru afacerea dvs. poate fi o miscare inteleapta, insa imediat dupa ce-ati luat decizia de a va extinde cu afacerea in mediul virtual, exista mai multe intrebari, printre care si “ce nume de domeniu trebuie folosit”? Nu va putem ajuta in privinta numelui propriu-zis, pentru ca acesta trebuie sa reprezinte alegerea dvs, insa va putem oferi putina consiliere in privinta extensiei (ro, com, net, org etc).

 

Care este rolul unui nume de domeniu?

Numele de domeniu trebuie, in primul rand, sa fie usor de memorat – acesta, de fapt, este targetul principal, pentru ca un nume usor de memorat va mari sansele ca vizitatorii sa va descopere, dar si sa se intoarca pe site. In aceasta privinta, este recomandata utilizarea extensiilor cu care internautii sunt obisnuiti – in Romania, cele mai folosite extensii de domenii sunt .ro si .com, iar apoi, la coada listei net, org, biz, info, mobi etc. Un nume de domeniu mai are si rolul de a atrage vizitatori din motoarele de cautare. Spre exemplu, un domeniu cu numele “web design punct ro” va raspunde mai bine la cuvintele-cheie “web design” decat altul care nu are relevanta. In privinta extensiei, Google spune ca domeniile locale vor fi considerate prioritare – asadar, in cazul Romaniei, domeniile .ro.

 

Ce extensii au ales ceilalti manageri din intreaga lume?

Pentru ca uneori e bine sa ne orientam dupa alegerile celorlalti, am facut rost de cateva date “Rotld” si “DomainesInfo Statistiques”, care releva popularitatea fiecarui domeniu in parte. Topul domeniilor arata in felul urmator: .COM: 82.01 milioane .DE (Germany): 13.05 milioane .CN (China): 12.55 milioane .NET: 12.42 milioane .UK (United Kingdom): 7.83 milioane .ORG: 7.79 milioane .INFO: 5.24 milioane .NL (Netherlands): 3.5 milioane .EU (European Union): 2.98 milioane .RU (Russia): 2.31 milioane .RO (Romania): 574.000 Desigur, acest clasamanet include comenzile de domenii realizate pe intreaga planeta, insa daca preferati o alta extensie decat cea locala (.RO), este extrem relevant.

 

Care sunt costurile fiecarui domeniu in parte?

Majoritatea domeniilor se platesc annual, iar preturile sunt un functie de firma si nu sar de 12 Euro / an – singurele domenii platibile pe viata fiind cele .ro. Cea mai ieftina oferta de domenii .ro din Romania, fara alte obligatii (achizitionarea unui pachet de hosting sau a unor servicii), trece usor de 130 ron – suma care se amortizeaza oricum in 2-3 ani, pentru ca nu mai exista alte cheltuieli ulterioare.

 

Concluzie

Dupa opinia noastra, cea mai buna afacere o reprezinta domeniile .ro – implica o singura plata, ofera rezultate bune in motoarele de cautare si sunt foarte usor de memorat de romani. Totusi, daca nu va permiteti aceasta investitie initiala de peste 130 ron, urmatorul pe lista ar fi domeniul .com – este vazut foarte bine de Google si se poate folosi pentru orice tip de site – comercial sau necomercial.